Οφελη & Πλεονεκτηματα

Τα οφέλη από την αλλαγή των κουφωμάτων

Οι λόγοι που επιβάλλουν σήμερα την αντικατάσταση των κουφωμάτων είναι:

  • Καλύτερη θερμομόνωση και, ως αποτέλεσμα, εξοικονόμηση ενέργειας. Η αντικατάσταση ενός «ψυχρού» με ένα θερμομονωτικό κούφωμα έχει θεαματικές επιπτώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το δεύτερο ουσιαστικά απομονώνει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, μη επιτρέποντας τη μεταφορά θερμότητας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η ανάγκη για θέρμανση ή/και ψύξη. Επιπλέον επιτυγχάνεται μείωση (και, υπό ορισμένες συνθήκες, εξαφάνιση) του φαινομένου της υγροποίησης.
  • Ηχομόνωση. Οι σύγχρονες διατάξεις στεγάνωσης με κεντρικά και περιμετρικά ελαστικά, σε συνάρτηση με διπλές υαλώσεις, έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν τη μεταφορά του ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της κατοικίας και το αντίστροφο. Στα σημερινά πολύβουα αστικά κέντρα, η ηχομόνωση αποτελεί σημαντική παράμετρο σχετική με την ποιότητα ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολλές φορές επιζητείται η «πλήρης απομόνωση» από το εξωτερικό περιβάλλον για να επέλθει κάποια ηρεμία από τον πιεστικό τρόπο ζωής, η ηχομόνωση καθίσταται άκρως σημαντική.
  • Η αισθητική του χώρου. Τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων διατίθενται σε διάφορες μορφές, καμπυλωτά και ίσια, και σε διάφορες τάξεις μεγέθους, μικρά και μεγάλα. Επίσης, η δυνατότητα διαφορετικών χρωματισμών και αποχρώσεων, καθώς επίσης και διχρωμιών, καλύπτουν αφενός όλες τις αρχιτεκτονικές τάσεις και αφετέρου δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον κατοικίας ή εργασίας.
  • Ασφάλεια. Οι σύγχρονοι μηχανισμοί κίνησης και ασφάλισης των κουφωμάτων διαθέτουν κλειστικές διατάξεις, οι οποίες προσφέρουν δυνατότητα αυξημένης ασφάλισής τους για αντικλεπτική προστασία.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που, τελικά, επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, εξαρτάται από τη χρήση του κτηρίου, τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και το κλίμα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με μονούς υαλοπίνακες με νέα, τα οποία έχουν διπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται από 20 έως 25%.

Παράλληλα, η βελτίωση της θερμικής άνεσης είναι εντυπωσιακή σε κάθε εποχή, εξαφανίζοντας το χειμώνα τα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι.

Κυρίαρχο στην ελληνική αγορά είναι το κούφωμα αλουμινίου, καθώς πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι τα κουφώματα αλουμινίου έχουν ένα μερίδιο που εκτιμάται γύρω στο 75% (με μικρότερα ποσοστά – περίπου ισοδύναμα – για τα άλλα ανταγωνιστικά υλικά).