Παραδειγματα Εξοικονομησης

Ας υποθέσουμε ότι αναλύουμε την εξοικονόμηση ενέργειας ενός σπιτιού 85τ.μ. με επιφάνεια τζαμιών 15 τ.μ.

Έστω ότι μία κατοικία κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είναι εξοπλισμένη με 15 τ.μ. μονής υάλωσης με Uw 5.7 W/(m²*K) και θεωρούμε μια κρύα χειμερινή ημέρα με εξωτερική θερμοκρασία 5°C και εσωτερική θερμοκρασία 23°C (Δηλ. θερμοκρασιακή διαφορά Δθ=18°C).

Αυτό σημαίνει ότι θερμικές απώλειες του κτιρίου εξ’ αιτίας της υάλωσης είναι 5.7 x 15 x 18 = 1.539 Watts. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οικήματος αποφάσισε να αντικαταστήσει την συνολική υάλωση με νέα κουφώματα με κατά προτίμηση διπλή υάλωση, που να εμπεριέχει low-e υάλωση, Αργό αέριο  και 15mm διάκενο χώρο μεταξύ των δύο συστατικών τζαμιών, θα έχει τώρα Uw 2 W/(m²*K). Το ίδιο οίκημα, με τις ίδιες θερμοκρασιακές συνθήκες του προηγούμενου παραδείγματος θα έχει τις ακόλουθες θερμικές απώλειες 2 x 15 x 18 = 540 Watts.

Στην περίπτωση που τα κουφώματα της κατοικίας είναι μονής υάλωσης και αν λάβουμε υπόψη ότι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 0,12€/ έως τις 2000 kWh τότε στις 12 ώρες έχουμε ένα κόστος 8,21€ που στο τετράμηνο μεταφράζεται σε 985€ για 2000kWh. (Στο παράδειγμα, λαμβάνουμε τη χρονική περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου για τις ανάγκες θέρμανσης ενός σπιτιού και την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου για τις ανάγκες ψύξης).

Εάν όμως γίνει αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθετηθούν θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου με διπλή υάλωση το κόστος των θερμικών απωλειών μειώνεται στα 345,6€/τετράμηνο! Εξοικονομούμε δηλαδή 639,4€/τετράμηνο απλά αλλάζοντας τα κουφώματα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ